Sukces przetwórców lokalnych z Gminy Mykanów

Pragniemy poinformować, że w dniu 23-06-2013 podczas XIII Konkursu pod hasłem „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. Który odbył się w Chorzowie przedstawiciele z naszej Gminy odnieśli znaczące sukcesy. I miejsce w kategorii przetwórców mięsnych zajęła Pani Danuta Sękowska z Radostkowa – właścicielka firmy ZPH DOBROPOL z Radostkowa za „Kiszkę gryczaną DZIADUNIA z Mykanowa”. Natomiast w kategorii przetworów zbożowych I miejsce zajęła Pani Jolanta Kokoszka z Borowna za „Placek z rabarbarem”. Zwycięzcom gratujemy i życzymy dalszych sukcesów.

 

Celem konkursu jest popularyzacja i promocja produktów regionalnych, wykonywanych według starych receptur lokalnych. Konkurs odbywa się w czterech kategoriach, tj. przetwory mięsne, przetwory zbożowe, napoje, dania gastronomiczne. Uczestnikami konkursu mogą być gospodarstwa agroturystyczne, przetwórcy, restauracje. Organizatorem konkursu jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

 

{phocagallery view=category|categoryid=236|limitstart=0|limitcount=6} 

 

 

Data opublikowania: 06:12, 28 czerwca 2013

Kategorie: Aktualności