Uczniowie z Wierzchowiska promują zdrowie

Szkoła Podstawowa w Wierzchowisku przystąpiła do projektu „Śląska Sieć Szkół Promująca Zdrowie”. Projekt ten zakłada szereg działań, mających za zadanie podniesienie świadomości i kultury zdrowotnej dzieci.

 

Prawidłowe żywienie, zdrowa dieta, choroby, którym ulega człowiek wskutek nieprawidłowego żywienia to hasła, którymi jesteśmy wokoło bombardowani. Oczywiście wynikiem natłoku tych informacji zwiększamy wiedzę o sposobach prawidłowego odżywiania,  ale w życiu i na co dzień nie stosujemy poznanych zasad.

Dlaczego?! Może to brak czasu na zdrowe eksperymenty w kuchni, może przyzwyczajenia „starej kuchni”, a może przeświadczenie, że zdrowe gotowanie to brak smaku.

Zmiana nawyków żywieniowych dzieci to sprawa dość trudna i żmudna. Wymaga od nas dorosłych zmiany  przyzwyczajeń w sposobie podejścia do problemu jedzenia. Troska o zdrowie dziecka to nie tylko dbałość, aby było najedzone, ale ważne jest to co je.

Przeprowadzone ankiety wśród rodziców, uczniów, nauczycieli i personelu naszej placówki potwierdzają, że dzieci spożywają wiele produktów zawierających bardzo dużą ilość cukru i niezdrowych tłuszczy. Już teraz w okresie kandydackim możemy pochwalić się zmianami jakie dokonują się w naszej szkole. W związku z  ograniczeniem spożycia niezdrowych produktów, przekąsek i napojów przez dzieci postanowiono zakazać przynoszenie tych produktów na różnego typu uroczystości i imprezy.

Uczniowie dowiedziawszy się o tym, że nie będzie słodyczy, chipsów i innych słodkich posiłków nie mieli zadowolonych min. Uznali, że nie będzie co zjeść, że będą głodni i że nie da się przygotować zdrowego poczęstunku. Po kilku dniach namysłu i burzliwych dyskusjach uczniowie wywiązali się z zadania. Na Andrzejki w pięknie przystrojonych salach, na stołach było widać: banany, mandarynki, pomarańcze, marchewka pokrojona w zgrabne słupki, gorzka czekolada, sezamki i inne pyszne, ale przede wszystkim zdrowe przekąski. Wigilia również pokazała zaangażowanie uczniów w przygotowanie poczęstunku.

Na zajęciach praktycznych dzieci uczą się, jak zrobić zdrowe kanapki i pyszne zdrowe desery.

Zniknął również automat ze słodyczami.

Kolejnym i bardzo ważnym przedsięwzięciem było zmodyfikowanie jadłospisu w oddziale przedszkolnym. Dziecko w przedszkolu poznaje nowy świat, również jeżeli chodzi o jedzenie. Przygląda się jak przy stole zachowują się rówieśnicy, co inni chętnie jedzą, a czego nie lubią. Tę ciekawość otaczającego świata smaków chcieliśmy wykorzystać w naszych działaniach.

Pomysł na udział w projekcie wzbudził wiele wątpliwości, ale dzięki wsparciu dyrektora szkoły Pani Bożenie Wytrych, pomysłowości pani Intendent Magdalenie Wojtali, wykonawczyni tych pysznych potraw Pani Joannie Sączek i innych możemy zadbać o właściwe, czyli zdrowe odżywianie dzieci.

Drodzy rodzice, teraz czas na Was, przyłączcie się do naszych działań. Tak jak i wy pragniemy, aby nasze dzieci prawidłowo wzrastały i rozwijały się.

 

Koordynatorzy projektu:

Magdalena Bałdys

Beata Waryś

Data opublikowania: 08:08, 9 stycznia 2013

Kategorie: Aktualności