Informacja o efektach realizacji programu operacyjnego “Pomoc żywnościowa 2014-2020” podprogram 2018

PODPROGRAM 2018 – efekty

GOPS  Mykanów z terenu województwa śląskiego, w powiecie Częstochowskim, gminie Mykanów przy współpracy Bankiem Żywności w Częstochowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa. Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 834 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego, powiecie Częstochowskim, gminie Mykanów.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 38 ton żywności,
  • 3806 paczek żywnościowych.

W ramach Podprogramu 2018 dla 834 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Żywieniowe – 1spotkanie dla 19 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 20 uczestników

 

Data opublikowania: 14:00, 30 lipca 2019

Kategorie: Aktualności